Blogi

IFS-pilvitietovarasto ja BI-ratkaisu – miten päästä alkuun?

14.10.2020 // Sami Heino

Sen lisäksi, että me Avesolla olemme toteuttaneet useita IFS ERP -järjestelmän DW- ja BI-hankkeita asiakkaillemme, olemme käyneet viimeisen parin vuoden aikana satoja keskusteluja master datan ja operatiivisten tietojen laadunhallinnasta. Näiden keskustelujen yhteydessä olemme kuulleet erinäisiä kertoja siitä, miten asiakasyritys on juuri ottamassa käyttöön BI-teknologiaa (tällä hetkellä kahdeksan tapausta kymmenestä tämä tarkoittaa MS PowerBI:tä). Hämmästyttävän usein tätä tehdään ilman sen kummallisempaa suunnitelmaa. Projektisuunnitelmaksi usein riittää, että hankitaan muutama lisenssi ja kynnelle kykenevät alkavat sitten tehdä raportteja. Suosittelemme muutamaa juttua.

Ensinnäkin sparratkaa muutaman asiaa ammatikseen tekevän kanssa, miten DW&BI-kokonaisarkkitehtuuri kannattaa rakentaa. Uusimmatkaan BI- tai pilviteknologiat eivät ole muuttaneet mitään sen suhteen, että kenenkään tavoitteena ei pitäisi olla kymmeniä tai satoja BI-teknologialla tuotettuja raportteja, jotka ovat täynnä monimutkaista laskentaa. Tämä on ylläpidollisesti kestämätön ratkaisu ja sen lisäksi aiheuttaa todennäköisesti pitkässä juoksussa virheitä, joita voi olla vaikea edes huomata. Lisäksi pienistäkin muutoksista voi tulla ylivoimaisen vaikeita toteuttaa. Sama juttu kuin kaksikymmentä vuotta sitten - monimutkaiset laskennat, data snapshotit jne. kannattaa edelleen tehdä tietovarastossa.

Toisena suosituksena tai oikeastaan viestinä on, ettei tietovarastoprojektia tarvitse pelätä. Totta on, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on nähty paljon tietovarastoprojekteja, jotka ovat tukehtuneet raskaaseen määrittely- ja mallinnusvaiheeseen. Mielestämme Data Vault mallinnusmenetelmä on ollut tämän osalta käänteentekevä innovaatio – keskeytettyjä tietovarastoprojekteja ei juurikaan enää tapaa.

Kolmanneksi, kun tietovaraston mallinnukseen käytetään standardoitua menetelmää (kuten Data Vault), kehitystyötä voidaan automatisoida. Aveso datatuoteperheen uusin tulokas Aveso DW Automation automatisoi tietovaraston kehitystyön ja vapauttaa resursseja siihen mikä on arvokasta - datan hyödyntämiseen.

Lopuksi suosittelemme etsimään DW&BI partnerin, joka tuntee mahdollisimman laajasti juuri sinun organisaatiosi ERP-järjestelmän(-t). Esimerkiksi IFS-järjestelmän tapauksessa Avesolle riittää Data Vault -tietovaraston rakentamiseen lista tietovarastoon vietävistä dataobjekteista. Voit näyttää IFS:n ruudulta mitkä tiedot haluat tietovarastoon ja Aveso hoitaa loput - voisiko olla vielä helpompaa?

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä sami.heino@aveso.fi